På gång på Flygmuseet F 21

Filmvisning på Flygmuseet
Vi planerar att starta regelbundna filmvisningar på Flygmuseet här framåt. I början känner vi oss för hur det ska genomföras.

Första Divisionen på F 21 väl beskriven.
Vår Anders Jonsson har i fem avsnitt presenterat 1.div på F 21. Där berättar han om divisionens jobb, F 21 utveckling, hur det var att flyga de olika flygplanen som ingick och mycket mera.

Du hittar avsnitten i menyn till vänster, valet Historik.

Flygsimulatorn
Flygsimulatorn genomgår nu en stor modifiering. Bl.a. nytt flygsimulatorprogram med många nya funktioner.

Försäljning
Sommaren 2020 fick vi in ett antal exemplar av F 21 helikptergrupps bok "På söndag morgon ringer telefonen... Flygräddning vid F 21 under 40 år".

Det är en efterfrågad och populär bok. Varje räddningsavsnitt finns på 1-3 sidor, så när det är färdigläst, går det inte att låta bli att läsa nästa avsnitt.

Utomhus
Helikopterutställningen är sommaren 2018 kompletterad med en "vattenbalja" som hängdes under en helikopter och används vid t.ex. brandbekämpning i terrängen. Den rymmer 1 500 liter. Luckorna i botten manövreras med el/hydralik från helikoptern. Aktuellt så det förslår!


Flygmuseets flygplan rustas upp, lackeras osv.

S 35 Draken vid Luleå Airport har rustats, försetts med kabinbelysning, nya dekaler, lackerats. Klart sedan hösten 2019.

I november 2019 nermonterades vår S 29 Tunnan från stolpen vid F 21:s infart för upprustning. Den är nu tllbaka på stolpen. I början på december bogserades vår JA 37 Viggen och S 35 Draken ner till F 21-området för upprustning. De beräknas vara klara för uppbogsering i juni månad. Hösten 2022 var ommålningen av alla våra flygplan klar.

Det blev snygga flygplan att visa upp!

Lundbergshallen
Ny belysning för objekten är installerad. Mustangen och Vampiren har fått kabinbelysning.

Sedan länge har en sekvens med Mustangens motorljud funnits i hallen. Tryck en knapp nära propellern så hör du Mustangen passera på låg höjd några gånger.

Pelle och Kerstin Lundberg har restaurerat en SG 38 under sommaren. Nu, hösten 2021, har den placerats i Lundbergshallen. Litet historia: 1942 fick AB Flygindustri licensrätten att i Sverige tillverka SG 38. För att flygförarna i svenska flygvapnet skulle få ”stärka flygsinnet” bestämde Flygförvaltningen att 40 st SG 38 skulle beställas från AB Flygindustri. Dessa fick beteckningen G 101 och FV nr 8001–8040 och levererades fr.o.m. 1942 fram till 1948.

Hemsidan
Hemsidan innehåller numera flera intressanta artklar om flyg, flygplan och F 21. Samt en film från en avancerad flyguppvisning med HKP 4. Dessa finns under menyvalet Historik.


Försvarsmaktens Flygdag 2021 var planerad att genomföras på F 21 i Luleå den 21 augusti!

***** Flygdagen blev inställd pga pandemin *****

Flygmuseet F 21 med sin personal skulle ha deltagit i det jobbet.

 

Linjemustang

Uppdaterad 2023-04-03 - KÖ